Angurugu Sports and Recreation Hub

Case Study

Location

Warnindilyakwa

What was the problem? What did we do? What is the impact?

Angururu’s community hub will sit at the heart of the township, adding much needed space to play sport and to access various community services.

To inform our design we worked closely with the team from BushFitMob, a local organisation whose mission is to engage youth in meaningful sporting activities. We learnt a lot from them about the challenges faced by the community and how to best create an environment that responds to Anindilyakwa culture.

The new Community Hub will be one of the most significant pieces of built form in the community. It is designed to interact with the street and the residents around.
The street
The new Community Hub will be one of the most significant pieces of built form in the community. It is designed to interact with the street and the residents around.

We knew that in order for the new to make an impact on the community, it needed a strong street presence and to be connected to the oval and town centre.

We ensured that the relationship between inside and out was porous. The basketball courts, located on the upper level, are enclosed by aluminium louvres, providing weather protection and a dynamic pattern for the façade. At the lower level, a large canopy wraps around the court, also providing weather protection and a place to incorporate Public Art.

Key client:

“It’s not only a sports hub, it’s a community. It’s family, not only kids but grandparents, aunts and so forth. It’s bigger than a sports hub, it’s a game changer for the community.” - Atnas Maeko, Program Manager Bushfit

Atnes Maeko