WGV Split-Level House

Case Study

Location

Wajuk

What did we do?

This project built upon our extensive experience in developing innovative housing typologies and provided a testing ground for the Design Guidelines we had developed for the estate.

At WGV, split-level sites are distinguished by a retaining wall running through the site offset from the precinct’s internal laneway. The design offers multiple configurations, demonstrating that a single home can function in a range of occupancy scenarios.

Efficient in its use of space, the split-level house makes the most of its dual frontage, with both laneway and avenue providing two distinct entry points. The scale and texture of materials respond to the existing neighborhood, anchoring the building within White Gum Valley’s established architectural framework.

What was the impact?

The WGV split-level house responds to a growing demand for demographically diverse housing stock designed for flexibility, with potential to expand and contract as residents move through the natural phases of life. The design increases the occupancy potential of an individual dwelling and offers an urban design solution to accommodate a growing population.